Led falak: a rendezvények Nobel-díjas résztvevője

"A világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás. Másik neve, a LED szó az angol Light-Emitting Diode (fényt kibocsátó dióda) kifejezés rövidítéséből származik. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. A LED inkoherens keskeny spektrumú fényt bocsát ki. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet."

A fenti mondat a Wikipedia magyar nyelvű szócikkéből származik. Sok információt tartalmaz nagyon tömören és nagyon tudományosan, az mégsem derük ki belőle, miért lett a led fal szinte kötelező eleme minden komolyabb szabadtéri vagy beltéri rendezvénynek.


A Google Trends szerint így változott a "led video wall" keresőszó gyakorisága az elmúlt 10 évben. Azaz ennyien keresték. Egyértelmű és jól definiált növekedést láthatunk a grafikonon. Forrása a Google Trends.A LED technológiát már 1955-ben felfedezték, de még majdnem 20 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy 1972-ben felfedezzék a kék szín kibocsátására képes anyagkombinációt. És még 20-nak, amíg 1994-ben a kék fényt kibocsátó LED feltalálói, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Súdzsi, alapjaiban alakítotják át a világítási technológiát. És amiért egyébként újabb húsz évvel később, 2014-ben Nobel-díjjal ismerték a nagy fényerejű, energiatakarékos és környezetbarát kék LED kifejlesztésében végzett tevékenységüket.


Egy modul a sok közül. Forrása a Google képkereső.


Elsőként a Philips Lumileds állított elő nagyobb, 1W teljesítményű LED fényforrást 1999-ben, és valahonnan innen számolhatjuk azt a forradalmat, amely mostanában minden foci VB környékén szemmel igen jól láthatóan eluralja a köztereket és a csapolt söröket ilyenkor hektoszámra árusító szórakozóhelyeket.

Függöny, rács, fal?

Több hordozófelület is rendelkezésre áll, ha videojelet szeretnénk nagy méretben kivetíteni. Ezek eltérő tulajdonságokkal, fényességgel, fizikai mérettel és tömeggel rendelkeznek. Más és más célra más és más eszköz lesz a legmegfelelőbb. De akár különféle kombinációk is jelenthetnek optimális megoldást.

A led fal felépítése

A szabadtéri vagy beltéri, de egyszerű szétszedésre és összeépítésre tervezett led falak modulokból állnak. Ezek jellemzően téglalap alakú kisebb egységek, amikből sorokat és oszlopokat lehet összerakni. Nagyon leegyszerűsítve összekötjük ezeket az egységeket, rákötjük az áramot és a videojelet, és már ott is a kép.


A fal kerülhet a színpadra vagy a földre, de a jobb láthatóság kedvéért inkább függeszteni szoktuk. Egy-egy ilyen fal nagyon komoly tömeget képviselhet, alaposan meg kell fontolni, hogy ki akasztja, hogyan és hova! A felfüggesztést adó szerkezetet ki kell támasztani, szilárd és egyenes talapzatra van szükség hozzá. Azaz nem lehetséges mindenhova biztonsággal telepíteni.

Led fal függesztése alumínium hídszerkezetre. Forrása a Google képkereső.

IP65, PP és nit. És minden egyéb, amit a szaki fontoskodva előad, de el nem magyaráz

Az egyes termékek (származzon az Kínából vagy az Egyesült Államokból) számos paraméterben eltérnek. És persze az árukban is. Általános szabályként itt is elmondható, hogy ami nagyon olcsó, az okozhat majd kellemetlen perceket felszerelés után, de még a megfelelő minőségű falak között is lehet olyan eltérés, ami egyes célokra kiváló, más célokra pocsék eredményt ad ugyanarra a led falra, de egy másik jellegű rendezvényen.IP védettség kódok

Az első számjegy a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent, pl. IP55. A forrás a Wikipedia.

Szilárd tárgyak szerkezetbe jutása elleni mechanikai védettség

0: Nincs védelem 1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm) 2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm) 3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm) 4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm) 5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett) 6: Teljes mértékben védett por ellen

Víz elleni védettség

0: Nincs védelem 1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz) 2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban) 3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban) 4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett) 5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett) 6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett) 7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig) 8: Víz alatt folyamatosan használható (a gyártó által meghatározott, 1 és 3 méter közötti mélységben) 9K : Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.

Például az IP65 besorolás egy jól védett, szabadtéri led falat takar, ami egy kiadós esőt is elvisel. Azt azonban már nem, ha derékig érő vízbe ázik, és úszómedencék vízszintje alá sem telepíthető lelkiismerettel.TÜV, CE, RohS


Ha ez a két matrica nincs rajta, ne is nagyon foglalkozz vele, mert nem arra találták ki, hogy Európában bárhova is kitedd.


  • TÜV Rheinland szabványok alapján hitelesített;

  • Conformite Europeenne szabványoknak megfelel, Európában forgalomba hozható;

  • Restriction of Hazardous Substances szabványoknak megfelel, az EU-ban érvényes veszélyes anyagokkal kapcsolatos szabályokat betartva készült;


Azaz ha kijön egy hatósági ellenőrzés, nem ebbe fog belekötni.


PP

Az első és, egyik legfontosabb paraméter a Pixel Pitch, ami azt mondja meg, hogy az egyes logikai képpontok (amik jellemzően egy vörös, egy zöld és egy kék fizikai szubpixelből állnak) között mekkora a távolság milliméterben. Például egy 10-es fal 1 méteren 100 képpontot tud ábrázolni. Ezt szokták mindenféle marketing trükkökkel feltornászni, mint például "virtuálisan" 5 mm PP-nek írják. Csak hát kérem, ez pont olyan, mint a Viagra a strandon: jól néz ki, de semmi értelme...


A pixel pitch fogalma. Forrása a Google képkereső.


2016-ban szabadtérre a 8-10 mm, beltérre 6-8 mm az elfogadott méret, ebből már megfelelő méretben megfelelő képpontot lehet kivarázsolni, így messziről és közelről is jól fog látszani. Lehet kisebb (már 1 mm alatti is) is és nagyobb (30-40-50 mm) is, de óriási különbségeket csak nagyon közelről lehet majd látni. A ledfal meg hát nem egészen arra van kitalálva, hogy néhány méterről nézzük.

Nit

A "nit" egy másik varázsszám, amire érdemes odafigyelni. A gyártók és szolgáltatók mindig megadják az adott panel fényerejét. A fényerő azonban több dologban is hasonló a hangerőhöz: ügyesen sakkozva a számokkal nagyon szép értékeket lehet kimutatni, amik a valóságban kevésbé szépen teljesítenek. Az emberi szem számára kevésbé fontos, hogy mekkora világossága van egy-egy képpontnak, inkább az a fontos, hogy magára a felületre mekkora fényerősség jut. Ez a felület látszólagos fényessége, amit fénysűrűségnek hívunk, és ez a bizonyos "nit", amit a "cd/m2" számmal is ki tudunk fejezni. A fényesség szabadtér esetén döntő fontosságú, de jól megvilágított beltéri rendezvényen is tönkrevághatja a led falra tervezett programokat.


Két kijelző szabadtéren, nappali fényben. A jobboldali felbontása azonos felületen nagyobb, de a fénysűrűségben van egy "apró" eltérés. A PP-hez analóg DPI érték alapján a jobb oldali a nyerő. Te melyiket választanád? A kép forrása a prohardver.hu


Nagyon fontos, hogy a fal megfelelő fénysűrűséget tudjon produkálni. Hacsak nem lesz a rendezvény végig sötétben (és itt a színpad megvilágítását, a derítést és a többi világosító eszközt is vegyük figyelembe!), ez talán a legfontosabb paraméter.Processor, sending card, receiving card, voodoo mágia


A fal önmagában nem képes jel fogadására, de azért szükséges néhány trükk ahhoz, hogy megjelenjen rajta az, amit szeretnénk. A legegyszerűbb esetekben elég egy darab bemenő videojel, de általában igény van jelek közötti váltásra, átkeverésre, ott lesz egy vagy több notebook, esetleg élő kamerakép is.


Adott tehát több jelforrás (kamerák + notebook + TV tuner a focimeccsekre), ami belemegy egy video processorba. Az kiválasztja, hogy melyik jelet milyen formában adja tovább a sending cardnak. A sending card általában számítógépről van vezérelve, ő felel azért, hogy a megfelelő képpontok a megfelelő falrészen világosítsanak, a receiving card pedig már egy-egy egység jelét fogadja, és vezérli az adott egység képpontjait.


A fenti rendszer bár bonyolultabb, mint rádugni egy tévére egy videomagnót, mégis van értelme. Hiszen amíg egy tévét nem lehet fűrésszel felvágni csíkokra, majd felakasztgatni és a csíkokra vetíteni, addig a led fal egységeit tetszőleges helyekre és tetszőleges konfigurációban vezérelhetjük, nem kell a szokásos téglalap alakú kijelzőfelületben gondolkozunk. És ami extra jó hír: vodoo mágia mégsem kell hozzá!


A videojel útja a forrástól a falig. Forrása a Google képkereső.

Mi kell egy led fal működtetéséhez?


Először is áram. Nagy átlagban elmondható, hogy minél fényesebb és minél nagyobb, annál többet fogyaszt, minél újabb, annál kevesebbet. De természetesen ez is eltér gyártónként. Ha biztosra akarunk menni, bízzuk a szolgáltatóra, hogy mennyi áramot kér, hány emberrel akarja építtetni és üzemeltetni. Szükség lesz még hozzá vízszintes, biztos alátámasztást nyújtó területre, és vagyonvédelmi szolgáltatásokra is.És legvégül: honnan lesz ilyened?


Tele van a piac led fal szolgáltatókkal. Akár vehetsz is magadnak egyet, de azért jó sokat kell ahhoz használni, hogy megtérüljön. A legjobban akkor jársz, ha megkérdezel minket, és mi segítünk eldönteni, melyik a legjobb megoldás számodra. Minden szezonra készítettünk vonzó ajánlatokat, hogy egy komplett, egész, összerakott és megtervezett látványcsomag részeként nagyon kedvező áron juthass ledfalhoz, fordulj bátran bármelyik tanácsadónkhoz!Magyarországi kirendeltség, Budapest

Nagy Zoltán

nagy.zoltan@szimpatech.hu

+36 70 4646 335


Romániai kirendeltség, Nagyvárad

Dan Sabau

dan.sabau@spiceevents.eu

+40 728 237 869
Ajánlott bejegyzések
Friss bejegyzések
Archívum
Keresés tagek alapján
Még nincsenek címkék.
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
VÉLEMÉNYEK

"Awesome!"​

Timmy Trumpet 

 

"Thank you very much for your support and help. I am very grateful for your support and so quick operation. The show was great..."

Piotr Ługowski - MBS Pro

"Végtelen segítőkészség, rugalmasság jellemzi a csapatot. Náluk olyan nincs, hogy nem. Valami megoldást biztosan kitalálnak. Kedves, hozzáértő személyzet, költséghatékony árak. Szeretek velük dolgozni!"

Sziklai Ildikó - Royal Orfeum, a Pesti Vigadó

"Mint a Koncert a Zsinagógában exkluzív koncert sorozat technikai partnere, kiváló munkát végeztek, a hangosítás és világosítás tökéletes, a hozzáállásuk és szakmai tudásuk kifogástalan volt, így jövőre folytatjuk a közös munkát. Csak ajánlani tudom őket!"

Roóz Ferenc - Expomedia

"Nagyon rugalmasak, mindent megoldanak, körültekintően dolgoznak, a végén egy szenzációs show kerekedik az egész rendezvényből, a hangosítás professzionális. "

Nagy Viktória - Rotaract Club Budapest Margitsziget

"Rugalmas, kreatív csapat, az azonnali, gyors megoldásokban is kiválóan teljesítenek."

D. K.


"A Szimpatech csapata már sokszor bizonyította, hogy kiemelt rugalmassággal kezeli minden partnerét és minden rendezvényen a legtökéletesebb megoldásokra törekszik. A megszervezett eseményeket az ő munkájuk teszi teljessé és emlékezetessé! Pontosan ezért váltak a fix partnerünkké, reméljük a jövőben is azok maradnak!..."
T.Benjámin, Eleven Events Kft.